School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    raibh siad ag gabhail a chuartughadh fastaidh. Chuir sé ceist annsin ortha caide ‘n tuarasdal a bhí siad a iarraidh.
    “Fíche punnta agus culaidh éadaigh”, ar siad.
    “Ní thabhairfidh mé sin daoibh”, ars’ an fear, “ach bheirfidh mé deich bpunnta agus culaidh éadaigh do fhear aca agus dheanfaidh mé an gaduidhe de is fearr ag gabhail ‘n-a bhealaigh”.
    “Margadh é”, ars’ an dara fear.
    D’imthigh an tríomhadh fear leis annsin agus níor b’fhada gur casadh fear air. Chuir an fear ceist air cá raibh sé ag gabhail agus dubhairt sé go raibh sé ag cuartughadh fastaidh.
    “Caidé ‘n tuarasdal atá tú iarraidh?” ars’ an fear leis.
    “Fíche punnta agus culaidh éadaigh”, ar’ sé. Ní thabhairfidh mé sin duit ach bheirfidh mé deich bpunnta agus culaidh éadaigh duit, agus dheanfaidh mé an fear gunna duit is fearr ag gabhail ‘n-a bhealaigh”.
    AT0653: The Four Skillful Brothers
    Nuala Ní Ghallchobhair