School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

Rinn an mháthair trí bunógaí móra, agus trí bunógaí níos lúgha na sin de arán choirce.
    Ar maidín rinn an triúr réidh le himtheacht. Nuair a bhí an chead fhear ag crathadh láimhe le ‘n-a mháthair agus fágailt slán aici, chuir sí ceist air cá aca b’fhearr leis an bhunnóg mhór agus a mallacht ná an bhunnóg bheag agus a beannacht. Dubhairt sé gur b’fhearr leis an bhunnóg mhór agus a mallacht. Thug sí an bhunnóg mhór do, chuaidh síos ar a dhá glún agus chuir a seacht mallacht roimhe agus ‘n-a diaidh. Thug an mac buidheachas dithe agus d’imthigh sé leis.
    Chuir sí ceist ar an dara mac cé aca b’fhearr leis an bhunnóg mhór agus a mallacht ná an bunnóg beag agus a beannacht. Dubhairt seisean gur b’fhearr leis an bhunnóg mhór agus a mallacht. Thug sí an bhunnóg mhór do, chuaidh sí ar a dhá glún agus thug a seacht mallacht do. Thug sé buidheachas dithe, craith lámh leithe agus d’imthigh leis i gcionn an bhealaigh.
    Anna Ní Crosain
    Proinsias Mac Grianna