School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    "Faraor géar", ar' seisean, "ní'l sa méid a dubhairt mé ach croidhe na fírinne. Fear deirce a bhéas sa chead mhac, beitheamhnach a bhéas sa dara mac agus marbhthóir a bhéas sa tríomhadh mac".
    Thoisigh an mháthair a chaoineadh annsin agus bhí sí ag caoineadh go h-árd acfhuineach a's bhí ann a ceann. D'iarr an brathair uirri stad de'n chaoineadh, ciall agus foighid a bheith aici agus go léigheasfadh seisean an scéal. D'fhiafruigh bean-an-toighe annsin caidé 'n dóigh le na léigheas agus dubhairt an brathair leithe - "Dean brathair (fear-deirce) de'n chead mhac; dean dligheadóir (beitheamhnach) de'n dara mac; agus dean doctúir (marbhthóir) de'n tríomhadh mac.
    Nuair a chualaidh an bhean sin bhí sí sásta. D'imthigh an brathair leis annsin agus é go breagh sásta nó bhí a bolg lán.
    Róise Ní Ghallchobhair
    Nóra Ní Ghallchobhair