School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    aca. Dubhairt sé go dtiocfadh fear grándha, dorcha, ag triall ar an eilit go minic, go labhairfeadh sé go múinte, macanta leithe uaireanna; agus uaireanna go mbíodh sé an-crosta leithe.
    Dubhairt an buachaill le Fionn go ndeanfadh an eilit a dícheall le í fhéin agus eisean a chur i bhfolach ar a fhear sin, ach go gcluinfeadh sé ag cainnt iad. Thárla go dtáinic sé aon lá amháin, agus go raibh se thar a bhéith Feargach, gur bhuail sé an eilit le slait cuill agus gur b’éigean dithe é do leanamhaint. Thug sé féin iarraidh iad a leanamhaint, ach ní raibh cumhacht aige sin a dheanamh. Bhí an fiadh ag amharc ‘n-a diaidh air agus sa deireadh thuit sé i laige, agus níor mhothuigh sé a dhath go dtí go raibh na madaidh uilig ‘n-a thimcheall.
    Bhí iongantas an domhain ar Fionn, nuair a chualaidh sé an scéal sin, agus do báisteadh Oisín mar ainm ar an bhuachaill. Sé an bhrigh atá leis an focal
    Róise Ní Ghallchobhair
    Mícheal Ó Dubhthaigh