School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    agus is é an rud a rinn sé, aghaidh a thabhairt ar a’ bhaile. Má bhí iongantas ar Fhionn an chead uair bhí a sheacht n-uaire níos mó ná sin air nuair a chonnaic sé an eilit a leanamhaint agus ag deanamh cuideachta leis an dá mhadadh.
    ‘Sé an áit a raibh Fionn ‘n-a chomhnaidhe an uair sin, i n-Almháin, áit atá tuairim ar chúig mhíle ó bhaile mór Chill-Dara. Ní raibh sé ach istigh ann a Pháláis nuair a tháinic bean óg, uasal isteach ‘n-a dhiaidh. Ní raibh fhios aige ceirb’ í, í féin. Bhí iongantas an domhain air ceirb’ as a dtáinic sí. D’fheach sé uirri go géar ach níor labhair sé focal. Do labhair sise agus dubhairt sí gurb’ í an eilit mhaol a bhí a fiadhach an lá sin aige í; gur dhúiltigh sí bheith pósta ar duine de na draoithibh a bhí i nÉirinn an uair sin; gur bualadh le slaitín draoidheachta í agus gur cuireadh i gcosamhlacht eilte í; go raibh sí tar éis trí bliadna a
    Róise Ní Ghallchobhair
    Mícheal Ó Dubhthaigh