Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an pháirc na seasamh ar ardan. D’eirtear fósta da gcástidhe taidhbhse duine beo ort rachfad sé fríd. Corr uair cluinntear fa cnag a buailad an doras caoineadh direach sul a bfagann duine bás dén de teaglach. Soluis. Sé atá (agus) i gceist againne solus nach bhfuil saoghalta agus a tadhann anonn agus anall indiaidh na hoidhche. Comhart deirtear é seo go bhfuil an duine atá an duine atá ag imteacht ag gabhal na bFlaitheas. Tá móran sgealtaí fa dtaoibh de solus, ins an ceanntair seo. Seo ceann amháin de na sgealtaí -: Bhí fear ann agus ba gnáthach leis a gabhail a [d’airne]? achan oidhche. Achan oidhche béadh rotair no gearran iarrain leis. Oidhche amháin bí sé ag teacht abhaile. Bhí sé ag tamaill maith san oidhche agus connaich sé an solus ag teacht aniar an pháirc. Tháinig an solus aniar agus bhí solus eile ag an fear ar an rothair agus go direach nuair a bhí an fean ag gabhail síos an molaid chuaidh an solus a tháinig aniar an phairc chuaidh sé fríd an solus a bhí ar an rothair
    Seo sgéal eile a fuair mé ó seanduine
    Brian O Dubhthaigh