School: Mín Teineadh Dé (roll number 8517)

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. (continued from previous page)
    ina rabh scoilairí ag gabhail na scoile, bheirfidh sé leis cliabh mónadh go dtí an scoil agus dheanfadh sin ar féad seachtmhaine, no mar sin.
    Ní rabh pinn no páipeir ag na paistí ins na laethe sin. Ní rabh acu acht slataí agus peann luaidhe. Bhí gaedeilg acu, acht ní rabh céad acu í a labhairt. Bhí suidheachain mhóra fhadá ins an scoil, bhí tuairm agus sé dhuine dhéag ina suidhe ionnta. Bhí tabla agus chátaoire ag an mhaighistir fhéin, agus ins na laethe deas ins an t-Samradh, theidhead na scolaire uilig amuigh faoi an spéir mar bhí an scoil toghta ina áit dorcha agus ní rabh grian a bíth ag teacht ar an scoil.
    Ní [bghu] bfhugheadh na scolairí acht seachtmhaine ag an Nodlag agus Mí ins An t-Samhradh. Ní rabh bróga ar bíth ar na scolairí ins an gheimhreadh no ins an t-Samhradh ach oiread. Nuair a bhíodh sioc no sneachta ar an talamh cuirfeadh siad ortha [seo] stocaí, agus ritheadh siad na scoile. Acht leagadh an scoil seo aon gheimreadh agus tá teach tóghta ina áit anois.
        1. buildings
    Padráig S. O Gallchobhair