School: Mín Teineadh Dé (roll number 8517)

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Pósaidthe.
    Ins an treán am phósadh lanamain am ar bith den lá gó dtí an mheadhon oidhche. Bhí sé choitcheannta dál a dheánamh seachtmhain no b’fheidir choigchíos roimh an bhainéis gheall ar rudaí a fhaghail a bhéadh ríachtanach na a dhith órthú fá choinne na bainse. Bhí sé ina ngrás acu ins an am sin bhainéis mhór a dheánamh agus bíodh a gcuid daoine muinntear- dha agus na comharsanaigh uilig cruinnighthe acu. Bhíodh a bhealach ibhfad na gearr bá ghráthach leobhtha uilig siubhal go dtí an teach phobail.
    Ní béadh nduine fá mhílte den áit nach gcruinneochadh go bhfeicfeadh siad an dá pháirtí ag casad ar a chéile. Sin nuair thóiseochadh an spoirt nuair a rachadh siad ag tábhairt cumman do’n dighe agus is a rachadh siad thart, b’fheidir galún de uisge beatha. Bhí sé saor agus fairrsing ins an am sin. Bhéadh cúpla fidileoir i b’fearr a bhí sa tír t-siubhail agus ag sinnim amach rómpa.
    Chaithead siad an tráthnóna agus cuid dé’n oidhche ins an bhaile mhór ag ól agus (agus) ag céol agus ag damhsa. Siubhladh siad abhaile annsin agus chaitheadh siad oidhche i dteach na báinse.
      1. poetry