School: Mín Teineadh Dé (roll number 8517)

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí sé ina baintreabhach, agus bhí mac amháin aige.

Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí sé ina baintreabhach, agus bhí mac amháin aige. Bhí bainrioghain thall i Sasana agus bhí inghean aici agus sil an bainrioghain í féin go bfuigeadh a inghean príonsa acht “dubhairt an cailín nach bposadh sise prionsa go brathach acht “dubhairt (as) sí go posadh sí feirmeoir.
    Nuair a chualaidh na daoine seo d’imthigh síad ag cuartuigh inghean. “Dubhairt mac na baintreabhaigh ga rabh seisean ag gabhail go Sasain le inghean na bainrioghna a phosadh. “Dubhairt an t-áthair nach rachadh sé go Sasain ariamh. D’éirigh an mac an tinn agus bhí sé an olc ar fad. Acht ins an deireadh “dubhairt an t-athair go leigeadh. Annsin ní rabh sé ibhfad ag biseadh. Chuaidh sé annsin go Sasana ní rabh fhios aige cé an áit a rabh síad ina igcomhnuidhe. Ní rabh sé ibhfad ag siubhail gur chas sé ar fhear mór laidir. “Dubhairt an fear mór laidir leis an fhear eile cé an áit a rabh sé ag gabhail. “Dubhairt seisean go rabh sé ag gabhail a chuartaigh inghean na bhainrioghna. “Dubhairt an fear mór go rachadh sé leis.
    Siubhail an beirt (acu) leobhtha. Ní rábh ibhfad gur chas siad ar fear eile agus é ina luighe ar an talamh agus bhí fód mónadh ag a cluas, “dubhairt an fear a bhí ina
    AT0513: The Extraordinary Companions
    Máire B. Ní Bhreisleain