School: Baile an Chaisil B.

Ballycastle, Co. Mayo

1) Maol Sheáinín
    2) Maol Dáibhidh
    3) Maol Uibhir
    4) Maol Riabhaigh

Deirtear gur mharbhuigh an cearthair an t-Easbag ag "Pontoon" agus nuair a ghabh siad é d'iarr sé coír oidhche orra. Tugadh dhó sin, agus ar feadh na h-oihdche chum sé dán breágh fada. Nuair a fuair muinntear an Easbuig amach an feall a rinneadh ar an bhfear naomhtha thaínig bánaidhe orra. Gabhadh an cearthair cleíigh agus cuireadh chun bháis iad. Tá siad curtha i Sráid Chros Maoil Fhionna, i mBéul an Átha agus carn os cionn na h-uaighe. Trí clocha i gceurcall agus ceann in a mullach. Deirtear gur cuireadh an t-Easbóg san roilig in Dún Éinigh. Cé bí é tá cloch árd chaol in a seasamh i gcuineár na roilge. Cumadh cearnógach atá uirri ach tá an caoineach go tiugh uirri. Tá cros Maltese X (Celtic) ar an taobh shiar le theasbáint gur duine de mhuinntear Riógha tá curtha ann, agus Cros Calbhraigh ar an taobh shóir.
    D'iompuigh muinntear an Easbaig pálás (Dún) Ghuaire, ach fagadh leath de'n airm ar chúl.
    Máirín Bean de Búrca