School: Baile an Chaisil B.

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. Uair amháin chuaidh go leor daoine as baile an loch suas go Dún na nGall ar bád seoladh. Thosuigh siad ag iascaireacht. Taréis cupla la dubhairt siad go gcaithfidh siad dúl abhaile.
    Bhí an fhairrge ró-gharbh agus ní raibh siad ionánn dúl abhaile. Bhí ortha fanacht annsin ar feadh seachtmhaine. Tháinigh an t-seachtmhain eile agus ní raibh gaoth ar bith ann. Ní raibh an bád seoladh ionánn gluaiseacht gan gaoth a bheith ann. Bhí ortha fánacht annsin ar feadh seachtmhaine eile.
    Rinne cailín airide dobhtha. Chuir sí sníodham ar ceirteach. Dubhairt sí "muna mbídh sibh ionánn dúl abhaile fosgail an céad sníodham agus mas mai libh tig libh an dara cheann a fhosgailt ach ná fosgail an triomhadh ceann."
    Chuaidh siad amach ar an bhfhairrge. Fosgail siad an céad ceann. Tháinigh gaoth mhór agus chuir sé an bád ar gluaiseacht. Níor airigh siad an tam ag dúl tharth gur tháinigh siad go Poll a Caisleáin. D'fosgail siad an t-síodham eile agus ní raibh siad
    Pádhraigh Ó Cheallaigh
    Tomás Ó Ceallaigh