School: Sean-Achaidh (roll number 12887)

Seanachaidh, Co. Mayo
Teachers:
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

amac ar an gClár (?) luct oideachais in a tíre.
    Bhí an t-seansgoil ann godtí an bhliadhain 1886, nuair a fosgluigheadh an sgoil úr atá ann go fáill.
    Ní raibh ach seomra amháin san sgoil seo nuair a tógadh idtúis í, ach san mbliadhain 1914 cuireadh seomra breise leis go bhfuil an cuma chéadna uirthí ón mbliadhain sin go dtí an lá atá ann anois.
    Do h-athtogadh an seomra do tógadh i 1886 i mbliadhna 1938, agus tosuigheadh ar obair san sgoil aríst ar 7adh lá de Mheadon Fóghmhair 1938.
    Bhí an sgoil ar siubhal i tigh lása de chuid Thómais Uí Mhurchadha , an fhaid a bhí tigh na sgoile dhá deisiughadh.

Tárla "Stailc Sgoile" san gceanntar ar mí na Feabhra 1937 agus i rith an tréimse sin ní raibh aon tinnreamh ar an sgoil. Sé ba chionntach leis an "Stailc" sin mar so shíl na tuismightheóirí gur baoghal do na páistí a bheith san tigh tré bhothin na drochbhaile a bhí air, agus do socruigh siad na páistí gan leigint ar sgoil go mbéadh geallamhaint go racaidhe i mbun deisighthe an tighe, rud a rinneadh mar (?) thuas.
        1. buildings
    Séamas Ó Maolfhábhail