School: Sean-Achaidh (roll number 12887)

Seanachaidh, Co. Mayo
Teachers:
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

1. Bhí cogadh mór ar siubhal san Muirthead san mbliadhain 1893 (?). Cruinniú na ndeacmhaidhthe a bhí mar bhun leis an gcogadh sin.
    Thug Major Bingham iarracht ar na deachmhaidhthe a bhailiú , ach theip air. Chuir sé na cheann é muna gcruineóchadh sé i slighe amháin go gcruinneóchadhsé le neart faobhair. Chuige sin ghabh sé go Caisleán a' Bharraigh le buidean de na "Yeomanry" d'fhágháil go gcuideocadh sé sin leis an bailiú.
    Bhí barramhail ag na daoine cé uair a béadh sé ag tigheacht abhaile, agus táinigh siad le céile le dul gá ionnsuidhe agus é ar a bhealach abhaile.
    Chuaidh siad i bhfolach ar an dá thaoibh den bhóthar timcheall 's míle bealaigh taobh thiar de Bhéul an Muirthid. Casadh an dá dream san áit sin agus chuaidh siad ag troid ar an dá bhruach de sruthán beag
    Poll an Chapaill, Co. Mayo
    Seán Bairéad