School: Sean-Achaidh (roll number 12887)

Seanachaidh, Co. Mayo
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

1. eolas: Séan Mac Aindruí
    Seanacaidh
    AOIS: CEITHREACH OCHT Bliadhain Feirmeóir
    Sé féile na Nodlag an fhéile is mó den bliadhain mar san am sin a rugadh Íosa Críosta ár Slánuightheóir. Mar gheall ar sin do d'feistígeadar na tighthe agus daoilnigheadhar na fallaí agus do cuireadare eidheán agus drudhlus agus cuileann ar crochadh ar na fallaí agus bí gach rud go deas igcóir na Nodlag agus do cuaidheadar go dtí an baile mór agus do ceannuigheadar a lán rudaí igcóir na Nodlag.
    Bí suil ag na daoine go bhfhuighidh siad airgid no bronntanaisí no cartaí Nodlag ón na gcaolite a bí thar sáile.
    Bhí suil ag na paistí gur tágann Santa Claus agus go cuir sé féiríní isteach san stocaí Nodlag mar geall ar sin do crochadar stocaí Nodhlag ar an labaidh nó ar an t-simnéar roimh dul a codhladh agus nuair a dúisigh siad do chuaidh siad go dtí na stocaí agus do mbéidh an stocaí annsin gun aon rud ann do béidh brón ortha.
    Oidche Nodlag bhí fleadh mor againn igcóir an fleadh bhí cacaí milse ubhlaí, oráiste, im, subh fíon, uisge beatha agus a lán rudaí eile. I ndhiaidh an Fleadh bhí spórt agus síamsa againn go dtí am codhalta
    Lá Nodhlag dúisigeamar go moch ar maidin agus do cuaideamar ar Aifrinn agus do glacamar Comhaoin
    Brígid Nic Aindriú