School: Sean-Achaidh (roll number 12887)

Seanachaidh, Co. Mayo
Teachers:
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

1. (continued from previous page)
    Naomhtha. Nuair do bhíeamar ag teacht abaile do casamar daoine ar an bhóthair agus dubhreamar le gach duine acu. "Nodlag Fá Shonas agat" agus sé an freagra a fuaireamar "gurb amhlaidh dhuith". Nuair a tháiniceamar abaile bhí dínnéar mór againn bhí a lán rudaí againn igcóir an dínnéar sin agus nuair a bhí an dínnéar caithte bhí a lán spórt agus siamsa againn go deireadh an lae.
    An lá indhiadh sin tugtar lá le Stiopháin ar, bíonn an lá sin againn mar cuimhneadh ar Naomh Stiopháin mar b'é Naomh Stiopháin an céad duine a fuair bás ar son an creidimh.
    Do cuaidh na buachaillí óige amach ag dul thart ar fud na mbailte agus Dreoilín gléasta le ribiní agus le cuileann leo istigh mbosca agus do cuireadar sean éadaigh agus agaidh bréige ortha agus tógadar bata leo. Bíonn rann aca ghá rádh ag doras gach tíghe a tugtar rann an Dreoileán ar agus muna bfághaid siad airgid nó arán igach tígh ní imteochaidh (?) siad buideach
    Se seo an rann.

"Dreoilín, Dreoilín Rí na n-Éan."