School: Sean-Achaidh (roll number 12887)

Seanachaidh, Co. Mayo

And soon to restore (?),
    With the splendours of yore,
    On the island of Inisglora.

Seán Ó Dubhthaigh a chruinnigh
  2. Ó Coigligh an t-ainm abhí ar an ngabha a bhí i gCnoc na Seanbhoth, agus bhí sé ann le dhá scór bliadhain. As Áit Tighe Chunnáin, (atá cupla míle o Bhéal-an-Mhuirthid ar an mbóthar mór go Béal-an Átha) a tháínig sé. Bhí ceardhcha age san áít in a bhfuil teac Mháirtín Úi Mhaolálaigh (?) i láthair.
    Deánadh sé agus dheisigheadh sé sleóghain raíneacha, geataí, ceacta, tlú, trucaí agus uile. Teine den mhóin dhuibh a bhíodh san gcéardthain aige, agus bhí bolg ann leis an teine a shéideadh. D'fógadh sé an t-iaran i mBéal-an-Mhuirthid. Tugad nad aoine fataí, coirce, agus barraí eile dó mar phágh le h-aghaidh a chuid oibre.
    Tugad na fir cuairt ar an gcearcain agus bíodh siad ag cainnt agus cómhradh inntí.
    Seán Bairéad