Scoil: Baile Choitín (C.) (uimhir rolla 16110)

Baile Choitín, Co. Chorcaí
Caitlín Ní Rignigh

Ar an leathanach seo

1. Bliadhanta ó shoin deirtear go raibh Foghluidhthe fairrge ag teacht isteach ó áít áírithe idir Bailecoitín agus Baile an Droighin. Bhí captaoin ortha darbh ainm "Geaney" agus do bhí cisleáín tógtha ins an áit acht níl ins an áít anois acht cnochán féarach. Tá baile cómhgarach don áít agus tugadh "Baileangeána" air ó shoin id a dhiaidh.
    Deirtear gur chreachadar na longa eile agus uair amháín bhíódhar ag teacht isteach cun an t-óír do cur i bfolach ins an áit ar na faillte in a raibh an caisleáín. Bhíodar ag cur an tóír nuair a dubhairt ceann de'n fuireann go bhfanfadh sé i bfeidhil an t-ór. Níor taithn leis an caiptín an rud sin agus do bhain sé an ceann de'n bhfear. "Ceárnach" dob' ainm do bfear agus cuireadar a ceann síos leis an t-óír agus tugad an ainm "Céarnach" ar an áít sin ó shoin.
    Níór fhill na foghluidhthe thar n-ais cun an t-óír riamh. Cúpla blian ó shoin deineadh taidhreamh de beirt fear darbh ainm "Brithneach" ar fead trí oidhche, agus sa deire cuadadar go dtí an áít agus do romharadar cun
    Eibhlís Ní Maoláin
    Donnachadh Breathnach