Scoil: Baile Choitín (C.) (uimhir rolla 16110)

Baile Choitín, Co. Chorcaí
Caitlín Ní Rignigh

Ar an leathanach seo

1. Tá trí liosanna i gceanntar na scoile agus, táid i rádhairc a céile. Tá tuir-aitinn ag fás ortha go léir act tá cláidhe déanta ar cuid aca agus bannc cré ar cuid eile aca. Tá cuma cruinn ortha go léir act tá cuid aca mór agus cuid eile aca beag. Tá póll i lár ceann aca ac níor cuáid aoinne tríd an poll sin riámh. Deirtear gurb íad na Loclannaig a dhein íad ins an seactmhadh aoise cun íad feín do cosaint in-am cogaid. Deireann na sean daóine i mBailecoitín go raibh an poll sin oscailte úair amhaín agus cuáidh cúpla fear síos go dtí an lios cun dul síos, acht nuair a d'árduig síad an cloch do thuit sé síos arís agus níorbh feidir leó é deíríghe arís.
    Tá líos i mBailecoitín ar a dtugtar "Lios na gCat," mar deirtear go bfeichtí cait ann uair amháin. Do treabhadh feirmeoir líos abhí in a gcuid talamhan agus go gairid ina dhiáidh sin fúair sé feín agus a clánn bás. Níl aoinne in a
    Maighréad Ní Brian
    Seán Ó Muirithe