School: Scoil N. Mocomóg

An Cheapach Bhuí Mhór, Co. Chorcaí
Seán Ó Macháin

1. Ar airigheis ríamh sceal fear na Gealaighe. Níor airigheis arsa mise, cad é an scéal é?
    Fear a b'eadh é a chaith a shaoghail annso in áit éigin. Ar an domhain sa fé mar táimíd-ne anois do leaf sé air bheith an-macánta agus shul gach éinne nár dhein sé aon nídh ar a slíghe ríamh. Níor dhein mórán leis admhaighina.
    Ach bhí easpa teine agus do ghoid sé scáthán ar beárnain a cháirdas Chríost (sé sin a athair baistighe) agus shíl sé ná raibh fhios ag éinne. Nuair a fuair sé bás sé an pionós a ghearr Dia air ná fanacht go deo sa gealaigh agus an scáthán ar iompair aige na sampla den Domhain mór ar an té go mbíonn deagh-chlú ar gan é tuille aige.
    Scéilín eile a fuaireas ó Shíobhán san am céadhna:
    Bhí beirt i bpartíocht chun í do mharbhú agus do mharbhuigheadas i dtig ceann aca í, agus nuair a bhíodhar a roinnt ansan dubhairt ceann aca leis an gceann eile.
    "Tá tuille mór san abhainn
    Is sleamhain atá na leachacha
    Mar a leagadar a crann
    Is a bíonn na snisneacha".
    Agus is dóigh liom go fhuair sé an seithe annsan.
  2. Bhí beirt i bpartíocht i mbó chun í do mharbhú agus do mharbhuigheadas i dtig ceann aca í, agus nuair a bhíodhar á roinnt ansan dubhairt ceann aca leis an gceann eile.
    Is an a bíonn na snisneacha".
    Agus is doigh liom go fhuair sé an seithe annsan.