School: Scoil N. Mocomóg

Cappaboy More, Co. Cork
Seán Ó Macháin

1. (continued from previous page)
    den bunach lín sa slighe éigin agus tar éis tamaillín bhíodar deunta don cadás. Annsan deuntar coinnle do chaitheamh i mulla agus tá mórán mullaí le feiscint i gCaolchuill fós. Tá ceann le feiscint i dtig Shéamuis Uí Chróthuir fós agus bhíodar ag deunamh coinnle ann tamaillín beag o shion.
    Is annsan a tháinig na lampaí óil timcheall caogadh bliáin o shion. Ní raibh aon lampaí ann ar dtúis acht buidéil. Is amhlaidh a chuirfidís buicheas tré arcán agus bhí gloine ortha leis. Acht nuair a bhíodar ar lasadh bhí mórán deatach mór-thimcheall an tighe i gcómhnuide.
    Dá dtéighteá isteach sa tigh an uair sin ní bhfeudfá aon rud d'fheiscint nó ni bhfeudfá paipéar do léigheam leis agus bhí droch-bholadh ann i gcómhnuidhe acht ar seise liom ní raibh parluis aca in aon chor an uair sin acht amháin. Bhí ceann amháin i dtig muinntir Uí Maghtúna i Meall-a-mhanaigh i dTig Uí Cruadlaoí i dTrán-na-Maddraí caogadh bliaín o sion. Cheap him ar seisc go raibh ceann eile i dtig Sheáin Mhóir i gCumair leis agus i dtig Uí Laoghaire i Inse-Cloch agus ins na tigthibh san a bhí na vigil leis. Bhí teincéirí ag dul ar fuaid na tuaithe an uair sin agus bhíodar ag deunamh lampaí annso is annsúd agus chuirfidhis ag crochadh o'n síonáil íad.
  2. Dúbhairt sí liom go raibh difríocht idir leite bán is praiseach mar deintear leithe bán as uisce beirthe agus praiseach ar bainne agus suas go blíain o shion chuireadar leithe ar an mbórd le bainne is ím agus go raibh an bíad san fionnfhuar agus blasta i gchóir an dinnéir leis na fearaibh a bhíodh ag obair ins na pairceannaibh.