School: Scoil N. Mocomóg

Cappaboy More, Co. Cork
Seán Ó Macháin

1. (continued from previous page)
    níor chuaidh éinne ríamh go bolús ach a bheith indóchas rud éigin d'fhágail ann-- mar tá bolus an-fada amach sa bhfairrge.
  2. Scéal púca
    Bhí bean thoir in aice le Máigh Cromtha agus nuair a bhí sí len a h-inghean lampa deas a bhíod aicí do lasadh ag an dtorramh. Do bhí an-mheas aici ar an lampa seo.
    Nuair a fuair sí bás do dheineadar dearmhadh ar an lampa a lasadh agus is an áirde staighre a bhí sé. Do bhí an oidhche ag thuitim agus ní raibh morán daoine sa tigh in aon chor agus bhí an bhean mharb leagtha amach acu agus na coinnle ar lasadh. Do chualadar duine éigin ag siúbhal in airde staighre sa tseómra 'na fuair an bhean bás. Ritheadar suas ach ní fhéadfaidís éinne d'fheiscint ach bhí an lampa ar lasadh ann rómpa.
  3. Scéal eile fós
    Bhí fear ag dul ó Innse-Ruadh go Sean-Chráim oidhche fadó. Bhí an oidhche go bréagh geal agus ní raibh sé ach timcheall a dó dheig a chlog. Treasna an chnuic seadh chuaidh sé agus nuair a bhí sé laistear den gnoc idir an dá Sheithe do chonnaic sé bean'na seasann ann, agus clóca fada dubh uirthi.
    An chéad tig a bhuail leis agus bhí son breis is míle uaidh do thuit sé i laige tréis dul isteach ann.