School: Scoil N. Mocomóg

Cappaboy More, Co. Cork
Seán Ó Macháin

1. Seo scéal an Dréimire
    Breis trí fichid bliáin ó shoin ní raibh i bparóiste na dtuath ach séipéal go raibh díon air in [inead?] sloinne. Is dócha go raibh an scéal céadhna le h-insint i dtaoibh an cuid is mó do séipéalaibh na hÉireann leath-chéad bliain o shoin ach ní baineann se lein scéal seo.
    Do bhíodh sa séipealáibh dréimire sínte cos an fhalla. Ní raibh sa pharóiste acht an dréimire amháin cómh mór leis agus nuair a bhíod na feirmeóirí ag chur tuighe ar a gcuid cocaí stór agus stachaí bíodh ann. Bhíodar ag éileamh ar dreimre mór a'tsagairt agus is mó phic prátaí agus punt [olna?] a fuair Donnchadh a'cléirig i dtaoibh íasacht an dréimre.
    Bhí an dréimre ag imtheacht agus ní thabhairfidís thar n-ais é in aon chor. Fé deireadh do thuit slinn ar ail séipéal le neart asa gaoithe agus d'imthigh an sagart féin fé dhéin an dréimre, agus dubhairt sé leis a chléirigh gan an dréimre a thabhairt uaidh a thuille. An Domhnach na dhiaidh sin bhí sé ag tabhairt seanmóir uaid. D'fheuch sé síos agus ní raibh an dréimre ann.
    "A Dhonnchadha ar seisean, cá bhfuil an dréimre imthighthe a bhí annso indhé.
  2. Bhí biteamhnaigh i gComfóla fadó agus caith na daoine bochta na gabhair a cheangail na leapa. Ní raibh aoinne dul uathu. Thánagadar isteach agus do thosnuig na daoine a bhí ag sgorúicht ag cnaga a n-ingní i gcoinnibh a chéile nuair a bheadh an dream eile ag goid na ngabhar ag leogaint ortha gurb é a gcíre a bhí á cogaint aca.
    Siobhán De Barra