School: Cill an Dísirt (C.) (roll number 15302)

Killadysert, Co. Clare
Máire Mac Eochaidh

1. Bhí fear ann fadó agus do thuit a bhean tinn. Do theip ar an ndochtúir í do leigheas agus do dhein a fear chéíle machtnamh agus dubhairt sé leis fein go raghadh sé chuig Biddy agus go n-innseochadh sé a scéal di agus b'feadar go nglacfadh truagh do í agus go leigheasfadh sí mathair a chlainne.
    Do thosnuigh sé ag gluaiseacht ar maidean ag marcaidheacht ar mhuin capaill. Timcheall an ama sin bhí cáil Brighde ag leathnú ar fuid na tíre agus bhíodh daoine ós gach áird ag triall chuichi gach lá ag lorg buidéal draoidheachta. Fé dheire thánaig fearg ar an sagart paróiste agus do thoirmisc sé do aon duine láthair tighe Brighde a thabhairt do stróinséar
    Micheál Ó Ghadaigh
    Occupations