School: Scoil N. Mocomóg

Cappaboy More, Co. Cork
Seán Ó Macháin

1. San tsean-aimsear ní ró-fhada o shion bhí seantóir ag gach roilig. Níl sé ró-shimplidhe chun é do mhinuí agus níl fhios agam i gceart cé'n fáth go raibh sé mar sin.
    Is dóigh liom anois san am sin bhí lán piseóg ag muinntir na háite seo agus nuair a bhí an scéal mar sin bhí eagla ortha duine do mharbhúghadh. Agus d'réir mar adubhairt mé ar dtúis sa a gcuirfidís aon duine san uaigh chaithfidís an seantóir do theasbáint. Bhí seantóir ag gach roilig agus is é an áit in a bhfuil an seanntóir ag Cillinocomóg ná Cúrlom míle síar o thuaidh de.
    Neidín:- páircín an tsúip in-aice Bainntraighe agus tá ceann fuinnseóga ag fás innte anoIlis.
    Teainpuillín fiacha-- tá an seantóir na háite seo san roilig atá leath míle thíar o'n mBeanntraighe. Tá seantóir ag gharrdha Mhurchadha i bpáircín Dónail i nDúnmaonmuighe acht níor airigheas ríamh cá raibh an seantóir ag Roilig Beanntraighe.
    Caithfidh tú [fadó?] a thabhairt leat o'n na haiteannaibh seo ar dtúir sar a leogfaidís duit an corp do chur san uaigh. Tamall o shion fuair Muirtughdeach Óg bás i mBárlín agus do thugadar na fóid leó go Cillmocomóg. Níor airigheas fós ina dhein éinne é mór-thimcheall na háite seo é. Deineann síad an rud san fós i Insegéimhleac leath-míle o'n roilig. Tá an nós seo ag fágail báis go tapaidh acht deineann na sean-theaglaigh é sin fós mór-thimcheall na háite seo. Thógadar an fód leo fós ag leanadh an sean-nós. Tá sean-ráidhte mór thimcheall na h-áite seo sé sin "díolfad ar an bfód thú" agus