Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear darbh ainm dó Dómhnall Ó Séaghdha ‘na chomhnaidhe i mBaile an tSéipéil. Fear ana bhocht do beadh é agus ní raibh aon feirm aige ná aon rud eile ach tighín tuighe.
    Lá amháin do thosnuigh sé ag cuimhneamh ar cad a déanfadh sé chun slíghe bheatha do bhaint amach agus do chuimhnigh sé ar sheift agus do’b an sheift é ná ciseáin do dheunamh.
    Nuair a bhí ciseáin déanta aige do chuaidh sé go dtí Gleann Uilliaim chun roinnt slait d’fághailt agus tar éis tamaill do chuaidh sé abhaile agus bhí sé ag deunamh ciseáin gach aon lá go dtí go raibh an tighín lán díobh agus bhíodar ar an úrlár agus ag crochadh ó ceann an tíghe.
    Nuair a chuala na daoine mar gheall ar an gceárdaidhe mhaith bhíodar ag ceannach uaidh agus an uair sin ní raibh aon málaí scoile ag na scoláirí acht ciseáin agus mar sin bhí an ceárdaidhe ag obair go dian.
    Bhí na ciseáin á ndíol aige ar sgilling agus reul
    Caitlín Ní Mhurchadha