School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

1. (continued from previous page)
    raibh meitheall ann ag baint, agus bhíodar á rádh le ‘na chéile gur mór an t-iongnadh go raibh an feirmeóir ábalta ar meitheall d’fágailt an lá fé dheire, mar gur dóigh leó go raibh gach aoinne ag deunamh a chuid gnótha féin.
    D’innis ceann de’s na comharsain dóibh ná raibh ann acht an bheirt á dheunamh, agus ní rabhadar ábalta ar é chreideamhaint, agus dúbhradar gurb é Seán Ó Séaghdha an spealadór do b’fearr in Oileán Dairbhre.
  2. Bhí fear i nDairbhre fadó agus do shiubhal síos go Conndae Cill Coinnigh fé mar ba gnáthach. Do chuaidh sé ag obair do feirmeóoir agus sé an ainm a bhí air ná Gealbháin. Bhí fear aimsire aige go nglaoidhis Gadhairí air. Do thuig sé ná raibh aon fhear in Éirinn chomh maith leis agus do mharbhuigheadh sé na fir oibre a bhí leis.
    Do chuaidh fear na h-áite seo le Gadhairí ag baint coirce maidin Dia Luain agus bhíodar ag obair ó aimsir
    Cáit Ní Mhurcadha
    An Caol, Co. Chiarraí