School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

1. Bhí gasra beag fear ag obair i bpáirc uair amháin. Tháinig bean saidhbhir isteach san bpáirc chuchu an lá san, agus dúbhairt sí leó go dtabharfadh sí roinnt maith airgid do’n té a chaithfeadh cloch mór ó’n Daingean isteach go dtí an oileán seo.
    Fir móra árda ciallmhara do beadh iad agus cúpla lá 'ndhiaidh san chuadar amach i mbád go dtí an Daingean agus thosnuigheadar ag cainnt agus ag imirt.
    Bhí fear ina dteannta, agus bhí sé ana láidir ar fad. Micheal Ó Donnachadha do b’ainm dó agus do rug sé ar chloich agus chaith sé isteach san oilean seo é in áit go dtugtar Fuithir. Bhí an bhean saidhbhir ag féuchaint air, agus thug sí an t-airgead dó agus tá an cloch sin le feiscint san áit sin ó shoin i leith agus ainm an duine scríbhte air.
    Sorcha Ní Chúipéar
    Na Tinní Íochtaracha Thoir, Co. Chiarraí
    Pádruig Ó Fháilghe
    46
    Feirmeoir
    An Comhartha Beag, Co. Chiarraí
  2. Do rugadh Diarmuid Ó Sheaghdha i bhFiadhach Meadhon in Oileán Dairbhre san blain 1779 agus dob é an fear ba láidre a bhí ann le’n a línn. Ní raibh aon oideachas aige acht fear ana ghrádhmhar do beadh é ní raibh acht an t-aon