Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Do chaitheadar a chorp amach ar an bfairrge agus tá "Leac Beannuighthe" mar ainm ar an lic sin riamh ó shoin, agus do dhein bróga an tsagairt rian air, agus is féidir é fheiscint fós.
  2. Aimsear na Géar Leanamhna.
    Fadó nuair a bhí na Péin Dlíghthe in Éirinn, b'éigean do na sagartaibh Aifreann do rádh ins na gcoilltibh, agus ar na cnocaibh, agus tá cómharthaí ins cuid de's na h-áiteanna riamh ó shoin.
    Bhí sagart amháin ins an áit seo, agus b'é an ainm a bhí air ná an t-Athair Ó Néill, agus ní raibh cead aige Aifreann á rádh in aon áit, mar bhí duine ag scéith air.
    Bhí áit beag ar an dtaobh thuaidh de Cúil in aice an chnuic, agus is ann a léigheadh sé Aifreann i gcómhnaidhe.
    B'é an altóir a bhí aige ná dhá chloch mhór, agus iad ag seasamh suas, agus leac mór treasna ortha.
    Domhnach amháin bhí sé ag rádh Aifrinn, agus tháinigh na namhaide, agus nuair a chonnacadar an