Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

1. Féilí na bliana
    Fadó do bhíodh sean nósanna ag na daoine mar geall ar laetheannta fé leith i rith na bliana; cur i gcás Lá Naoimh Stíopháin, Lá Fhéile Bhrighide, Máirt Inide agus alán eile.
    Do théigheadh gasra daoine ó thigh go tigh ag lorg airgid, Lá Naoimh Stíopháin. Do bhíodh siad ag rince agus ag seint in gach tigh nách mór agus do bhíodh ana spórt acu.
    Do théigheadh siad amach leis le brídeóg ag lorg airgid ó thig go tigh istoidhche Lá Fhéile Bríghde.
    I Máirt Inide do bhíodh an lá deirneach san inid a bhíodh siad ag posadh. An oidhche sin tímpeall a deich a chlog nó mar sin.
    Do bhíodh morán díobh á phósadh an uair sin, agus do bhíodh dalóga ar na fuinneógaíbh chun soluis Céadaoinn Luaithrighe do choimeád amuigh.
    Brighid Ní Chúipéar
    Na Tinní Íochtaracha Thoir, Co. Chiarraí