Scoil: Cathair Seircín, Inis Tíomáin (uimhir rolla 5186)

Cathair Seircín, Co. an Chláir

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí buachaill agus máthair ina gcónaí i dtigh beag bhíodar ana bhocht lá amháin dúbhairt Seán le na mháthair go raghadh sé ag lorg a shathrú. Bhí a mháthair ag gol.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    374
    a dubhairt an coileach "Mor is muire duit arsa Sean."Ca bhfuil tu ag dul a dubhairt an coileach "Tá mé ag dul ag lorg mo fhortún .An leig fea mise leat a dubhairt an coileac"Siubhal leat a dubhairt Séan "D'imtigheadar leo ansan.Seán an tarbh an reithe an pochan an madra an cat agus an coileach.Bhí naire aar Sean agus dionntuigeadar isteac sa coill thainig an oidce orta .Bhí sé an oidce orta bhi se an a dorca chonnaiceadar solus i fad uata ta tigh ann arsa Sean.Raghad mise ann a dubairth an cat agus bfeicfea cad tá ann.dimtig an cat leis ar cois agus dfeac se trid an fuinneog bhí triúr feaar istig agus iad ag comaiream airgead bitheamnach do bhí ann thainig an cat thar nais agus dinnis se an sceal do dimthig Sean annsan cuir an tarbh an doras isteac agus dein se mile piosa dé nuair chonnaic na bitheamnach é ritheadar amach an doras eile cheapadar gur an díl a bhí ann.Bhí corchán feoil ag an teine ag na bitheannaig agus do suid Seán sios agus dit se a suipear agus thug se don madra agus don cat a dothain .Bhí an pochan ar an doras agus thug se feir de agus an reithe ar a doraseile agus thug se fear do.Bhí tarbh amuigins an iotlann agus bhí cruac fféir ann .Cuaid Sean in a codlad ar leabad na biteamnaig .Cuaid madra ar iarta agus an cat aar iarta eile.Cuaid an coileac suas an simne.Amacsan oidce tainig biteamhnaig isteac thainig seanuas go dti an teine shil se coineall a lasadh bhuail an madra crub air buail an cat crub eile air rit se go dti an dorabhuail an pocan le na h-adarc tainig an reithe agus buaileadar ar aon go maith Cuir se suasa sa spéir é be na h-adarch ,Nuair deirigh Sean ar maidin
    AT0130: The Animals in Night Quarters
    Tréasa Ní Chonmara