Scoil: Cathair Seircín, Inis Tíomáin (uimhir rolla 5186)

Cathair Seircín, Co. an Chláir

Bíonn síad ag rith sin cómhartha báistíghe is stoirme agus uaireannta is cómhartha teinntreach agus tóirneach é.
    An Gaoth .
    Sé an gaoth aníar andeas an gaoth is mó a sheideann tar Éirinn.Gaoth bog iseadh é agus beireann sé fluairseach do fearthann bhuig ón Atlantic.Sé an gaoth is mó a bheireann báisteach cúghainn ná an gaoth andheas.Tagann sneachta ón oirthear go mór mór ,ní folláin an gaoth é seo mar thagann sé ó na tíre teó agus tugann sé mórán gallair leis.Is ón iarthar agus ón dtuisceaart a thagann na stoirmeacha.
    Éanlaithe.
    Nuair a cítear na geadna fiadaine ag eitilt tímpeall na tírre sin comhartha sioc nó aimsear dona. Nuair a thagann na faoileáin ag sgreadadh go géir sin cómhartha doineanna freisin.Nuair a bhíonn na fáinleoga ag eitilt ró gairid don talamh sin cómhartha báistíghe .
    Aimmhidhthe
    Níl aon ainmhídhe is fearr chun an aimsear do braitheanúghadh ná an muc.Bíonn fhios aice dhá lá roimh re nuiar a bhíonn áimsear dona ag teacht agus dá mba go raibh sí amuigh ist oidhche nuair a bheadh an doineann ag teacht raghadh sí isteach go dtí áit eile mar a bhéadh foithin .Bíonn fhios ag an gcat freisin
    Máire Ní Chonghaile
    Pádraig Ó Néileáin