Scoil: An Caisleán Nua (C.), Cluain Meala (uimhir rolla 9250)

An Caisleán Nua, Co. Thiobraid Árann
Siobhán Ní Chochláin

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhí na manaigh ag fághail na mainistreach tar éis é a dhóghadh bhí fhios aca go marbhóchadh Muinntir de Prendergast é dá bhfaghadh siad an seans. Bhí Dia ag tabhairt aire dhóibh agus do dhein sé casán agus chuadar treasna go dtí an taobh eile den abha. Nuair a chonnaic Muintir De Prendergast iad ar an dtaobh eile den abha bhíodar ar buile agus do dheineadar iarracht chun dul 'na ndiaidh act bhí an casán imthighthe arís agus d'imthigh na manaig slán. Ón lá sin amach bhí bí an mí-adh ag Muinntir De Prendergast. Fuaireadar bás 'na nduine is na nduine is níl aenne acu beo anois.
    1. am
    Séamus de Maolcathaigh