Scoil: An Caisleán Nua (C.), Cluain Meala (uimhir rolla 9250)

An Caisleán Nua, Co. Thiobraid Árann
Siobhán Ní Chochláin

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean scoil i Ruan, Caisleán Nua i bpáirc Muinntir Lonergán uair amháin de Pádraig Ó Noonan a bhí 'na máighistir ann. Duine ón gceanntar abh eadh é agus bhíodh sé 'na cómhnuidhe i Ruan. Gach maidin Domhnaigh tar- éis agus roimh an chéad Aifrinn bhíodh sé ag múinneadh na páistí agus deireadh siad an Choróin Mhuire i nGaedhilg gach lá. Pinn déanta as chleití gé a bhíodh aca cun scríobh. Ní raibh aon bhinnsí aca ins an scoil ach clocha móra. Bhíodh ana mheas ag na múinnteóirí ar an nGaedhilg agus bhídís a labhairt i gcómhnaidhe.
    In olden times school masters got their pay from the children. Poor children who were in infants class had to pay a penny a week but those who were rich had to pay more. Some people used to pay every quarter. If a child was put into first class she had to pay one shilling extra or if she was put into
    Teangacha
    John Condon