School: An Caisleán Nua (C.), Cluain Meala (roll number 9250)

An Caisleán Nua, Co. Thiobraid Árann
Siobhán Ní Chochláin

1. (continued from previous page)
    h-Eocaill tar-éis ionnsuighe Cluain Meala cuir sé na dóirse fé glas nuair a bhí na daoine istigh ag éisteac Aifreann, annsan cuir se tré theine é. D'éalaigh buacaill beag amach tríd na fuinneóga agus ní raibh fhios ag aoinne ce'r leis é. Cuirtear an ainm "Broin" air agus is ón buachaill sin a shíoluig Muinntear Uí Broin.
  2. Tá caisleán ana mór ar fad suidhte i bpáirc Muinntir Ó Gráda i gCaisleán Nua. Tá na fallaí móra le feiscint ann fós agus is breáhh an radharc iad. Ba le Muinntear Ó Faoláin é fadó.
    D'ionnsuigheadh é ach do fuair Muinntir Ó Faoláin thar n-ais é arís.
    Nuair a fuair na daoine sin bás do thuit an caisleán agus níl acht na sean fallaí le feiscint ann anois.
    Tá Cill mór i gCnocperri i bpáirc Muinntir Colbáirt. Tá sórt staighre ag dul isteach go dtí an Cill agus deirtear go bhfuil tigh isteach ann. Do
    Dathí h-Aillidhe
    Cnoc Peirí, Co. Thiobraid Árann