Scoil: Carrickerry, Árd-achadh (uimhir rolla 11281)

Carraig Chiarraí, Co. Luimnigh
Caitlín, Bean Uí Chonaill

Ar an leathanach seo

1. Chuireadhna paistí pónaire isteach sá griosach agus bhidhis ghá bhfaire go léimhisis amac as an teas. Bhiodh a chnó féin ag gach buacaill agus gac cailin agus dá léimeadh an dá cnó amach i dteanntha chéile. Deiridís go bpósfaí an bheirt úd. Act dá léimeadh cnó amháin mar seo agus ceann mar suid ní bhéadh aon pósadh sa sgéal. Chuiridís ubhall annsann i dthoban uisce agus an té a bhéarfadh ar an t-ubhall in-a bhéal as an uisge bhiadh ceadh aige é d'ithe. Cheangaltaí ubhall eile o'n séileál lé córda agus ceangaltaí na lámha taobh thiar a ndroma agus bhíodh na daoine óga a d'iarraidh breith air agus an té go n-eireochadh leis an t-ubhall d'fághail bhéadh cead aicí é d'ithe airís.
    Máirín Ní Conchubhair
    Gleann Eas Dáire, Co. Luimnigh