School: Carrickerry, Árd-achadh (roll number 11281)

Carraig Chiarraí, Co. Luimnigh
Caitlín, Bean Uí Chonaill

1. Fadó nuair a bhiodh na daoine ag chur chríoch leis na prátaí do bhaint do gheibhiois sgríobh-adóir agus fo bhíoís ag bogadh na prátaí 'na choinnibh chun an stairs do bhaint amach díobh. Do mheascaidís plur leis an stairs agus do dhein-isís ciste de, nuair a bhíodh sé sin bácálta do chuiridís ar an mbórd é agus do ghearraidís 'na chodanna é. Do dheinidís im do leaghadh agus do leidisís anuas ar an gciste agus d'ithidís é. Sin é an béile a bhíodh ag ár sínnsear anallód mar chríoch maith do chur ar an bhFóghmhar. Thugadh staimpi nó bacstí ar an gciste.
    1. táirgí
    Neill Ní Bhuindle