School: Carrickerry, Árd-achadh (roll number 11281)

Carrigkerry, Co. Limerick
Caitlín, Bean Uí Chonaill

1. Oidhche Bhealtaine téigheann an fheirmeór amac agus crúsca uisce coisreacain 'na láimh aige. Crochann sé an t-uisge coiscreacain ar gach pháirc, ar an gáirdín, ar cróithe na mbó, na muc, na ngamhna, an stábla, ar cróite na gcearc agus na ngéana agus ar aon tigh eile a bhaineann le clós na feirme. Deintear é sin cun iad a cosaint ar na sidheóga agus cun beannact a cur ar gac rud i gcóir na blíadhna. Deirtear go dtéigheann na sideóga timcheall na dúthaighe Oidhche Bealtaine agus muna gcrochtar uisge coisreacain ar an cróite go leigfhead siad do gac ainmidhe a bhíonn istigh ionnta teacht amach timcheall na h-áite.
  2. Bíonn an-spórt is síamsa ag na búachaillí Oidhche Eóin - Meitheamh 23adh mar deineann síád teine mhor chnámh. Ritheann siad mor thimcheall na teine agus tríd an deatach féachaint cé is fuide d'feadhfadh é d'fulang. Deintear an teine sin chun onóir do thabhairt do Naomh Eóin. Is ar na cros-bóithre nó ar chnoc is minice a deintear na teinte san de gnát.
    Máighréad Ní Conchubhair
    Glenastar, Co. Limerick