School: Carrickerry, Árd-achadh (roll number 11281)

Carrigkerry, Co. Limerick
Caitlín, Bean Uí Chonaill

1. Gleannsearmhail
    Fadó bhí tíghearna talmhan i nGleann-searmail agus bhí ubhall-gort aige. Lá amhain cuaidh beirt buacaillí isteac san ubhall-gort. Rug an tighearna ortha agus thug sé leasadh dóibh. Thugadar gach seanmheallacht air i dtreo is nár eirig na h-ubhla aibidh, feasta agus go mbeadh sías géar i gcomhnuidhe agus do thárlaidh. Sin é an fath go dtugtar an ainm sin ar an gceanntar.
    Cnoc An Fíor Uisce
    Sin ceanntar atá ar an dtaobh thiar de Co. Luimnighe. Tá chnoc breagh árd ann agus uisce geal ag rith síos uaithí. Sin é an chuis go dtugtar Chnoch an Fíor Uisce uirthí.
    Gleann-Eas-Dáir
    Tá eas ag leimrigh thar áill árd i nGleann-Eas-Dáir agus sníoghann sé soir isteach san Dair. Is ón abha agus an eas san a fuair an áit sin a h-ainm.
    Gleann Doimhin
    Tugadh an ainm san air mar gheall go bfuil ana doimhin le'n aice.