Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Lem chuimhne féin bhí cailín de muintir Róstaig na comnaidhe thiar i nGort Ui Rathaille agus sé an fear a fuair sí le pósadh na duine de muintir Luasaig a Cum a Gadhar. Do bailígheadar go tig a cailín óig sar ar cuadar go dtí an seipéal. Tímcheall lár an lae go gleasadar na capaill iallaithe agus na capaill i gcómhair an 'cover car' mar ní raibh an cearr cliathánach na gluaisteán ann an uair sin.
    Ní rabadar i bfhad ón dtig nuair a thosnuig na marcaig ag rith le na céile Comáineadar leó soir go Gort an Acra
    Ar an dtaobh shíos den bhóthar tá carraigín contabhartach agus nuair a bí driotháir an cailín óig ag dul thar an gCarrigín do caiteadh den capall é agus do briseadh a chos do stop na daoine a bí na
      1. filíocht
    Seán Ua Liatháin