Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Hebbi O Suilleabháin mar tighearna talmhan. Do roinn sé sin an áit na feirmeaca agus cuir se cíos ana ard ortha. Bhí na tineontaidhthe ag díol leó ar feadh na (h-aimsire) roinnt blianta go dtí gur theip díol agus deirigheadar amach na coinnibh agus níor díoladar a tuilleadh. Thug sé os cómhair na cúirte iad agus bhíodar ag tiomáint na ba o áit go h-áit ar feadh trí nó ceathair de bliadhantaibh gur caith an tighearna talmhan géilleadh. Ansan do thóg an coimisiún an talamh agus do shochruigheadar cíos ortha. Sar ar tóg an coimisiún é do caithfheadh na daoine a mbróga do baint diobh cun dul ag díol a gcíos go tig Gort an Imill.
    Seán D. Ó Cruadhlaoich
    Gort an Imill, Co. Chorcaí