Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Sí Naomh Gobnait pátrún paróiste Baile Múirne agus tugann muintir Baile Múirne ana onóir di go mór mór lá le Gobnatan agus Domhnach Cinncíse nuair a dheineann muintir na Paróiste agus daoine ós na paróistí mór mór timceall Báile Múirne turasanna ag roilg Gobnatan. Deirtear gur rugadh Naomh Gobnait i gCo Luimníghe agus go ndubhairt Dia léi nuair a bí sí ana óg siubhal lei ar maidin a bí cúghainn agus san ait a bfeiceadh sí naoi gcínn de fiadhna bána clocar do cur ar bun ansan. Do Gobnair mar a dubhradh léi i gcionn cúpla lá tháinig sí go Cluain Droichead agus conaic sí sé cinn ann agus níor dein san an gnó. Gluais sí léi go dtáinig sí go Baile Múirne agus is ansan a conaic sí naoí gcinn do fiadhnaibh bána agus dein sí clochar ann.
    Uair amháin tháinig an gaduidhe
    Máire Bean Uí Luasaig