Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Naomh Lactín patrún na paróiste seó - Cill na Martra - I mbaile fearainn Cloc Aonadh seadh bhí seipéal Naomh Lactín agus timpeall ceatrú míle Iarthear den áit sin na raibh atá na toibreacha.
    Do bhí na toibreaca clúdaitthe le sgait agus fraoch leis na ceadhta bliain go dtí gur taidhrígheadh do dhuine guirbh ainm de Beit bean a Bhúrcaig go raibh trí cínn de toibreacha i leithéid sin d'áit. Ar maidin dubhairt sí gur deineadh taidhreamh di go raibh trí cínn de toibreacha i leithéid sin d'áit ag tabhairt comartaí na h-áite dóibh acht is amhlaidh a biodar ag magadh fuithe. Do deineadh an di airís an tarna oidhche agus ansan do ceapadar go mbéidir go raibh rud éigin ann agus cuadar go dtí an áit a dubhairt sí ach ní fheachadar ann act fraoch agus aitean do baineaneadar an sgrait agus
    Seán Ua Síothcháin