Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Tá bulla i roilg Bhaile Mhúirne ins an áit go dtugann na daoine a dturas. Is cuimhin liom an uair ná raibh sé ceanghailthe ar an bfalla/ An uair sin thógfhadh na daoine é ar fead lae cun rudaí do leigheas. Tháinig bean o Cluain Droichead agus thóg sí é cun ba do leigheas agus cuir sí isteach i mbosca é agus cuir sin an glas ar an mbosca. D'fhág sé an bosca agus cuaidh sé thar nais go baile Mhuirne agus cheangal sé ibhfhalla an t-seana séipéal. Do bhain na daoine amach é in aimsir na trioblóide acht do ceangal se ann arís. Tá sé ann fós agus tá sé teipthe ar na sgoláirí is fearr a dhéanamh amach cad é an mianach atá ann. Do bhí íomág Naomh Gobnaitan ann leis agus tóg na saighdiúirí é. Fuair muinntir Baile Muirne amach go raibh sé le thais Cionn t-Sáile agus fuareadar arís é. Tá íomág Naomh Gobnatan