Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí tulleadh ana mhór i gClaedig fadó agus bé an cuis gur bádhadh an áit na gur cuir bean mallacht ar agus bé an cuis gur cuir sí an mallacht ar an seó. Is amhlaidh a bhí beirt fheirmeóirí na gcómhnaidhe in aice Claedige fadó agus níor reitídheadar le na céile ar aon cor. Fear saidhbhir abeadh duine agus níor teastuig uaidh an fear eile beith ann in aon cor agus dein sé gach iarracht ar é cuir as ach theip air. Ansann cuimhnig sé ar slíghe mí macánta. Mairbh sé caora agus cuir sé an caora isteach fé leabaidh an fir eile i gan fhios do agus cuir sé na piléirí na dhiaidh annsan. Do gabhadh an fear eile ansan agus dibríghead é. Nuair a connaic máthair an fir do gabhadh cad a bídeanta cuir sí mallacht ar an bfear eile agus dubhairt sí
    An Chlaoideach, Co. Chiarraí
    Bean Uí Iarfhlaith