Scoil: An Góilín, An Sciobairín (uimhir rolla 5656)

An Góilín, Co. Chorcaí
P. Ó Meádhra

Ar an leathanach seo

1. Fuarthas an méid seo thíos ó Seán De Glanbaoil, fear a chaith a shaogal i bhfeighil na tighthe solais ar cóstaí na hÉireann agus a bhfuil ar a phínsiún anois.
    Tá sé sé deag is trí fichead bliadhna d'aois. Tá a lán eolais aige ar rudaí den tsórd seo, mar do chuir sé suim ann agus tá a lán nótaí bailighthe aige mar gheall ar na loinge thíos.
  2. An [?]Clío:-
    Fuaradar í i mí Eanair 1825 i "Trágh na Searrach". Do bhí adhmad ar bórd aici. Is amhlaidh a chuadar amuigh is d'oidhche i gceo, agus nuair a chonnacadar na failltreacha árda do tháinig eagla ortha. Do léimeadar isteach ins na bádaibh beaga agus d'fhágadar ann í. Chuadar an fuirn i dtír i Dún Mangnús (Caoi).
    Ar breachadh an lae chonnaic munntear Corrán Mór (ainm áite) í agus do thógadar isteach i gCúan Crúachán í. Nuair a chualadar an fuirn go raibh sí ann do tháinig siad thar nais