Scoil: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

Ar an leathanach seo

1. Fadó thagadh ana cuid tinncéirí isteach go dtí an Oileán seo ag díol rudaí. Bhí aon fear amháin ó'n Sgiobairín agus do thagadh sé isteach go h-ana mhinic. Sé an ainm a bhí ar ná, Seán Ó'hÉigeartaigh. Do bhíodh sé ag díol bucaidí agus oighealláin, agus ngach aon nídh mar sin. An uair a bhí sé ag teacht isteach go Cléire do bhí ana cuid airgead á dheanamh ag muinntear an oileán , agus uime sin do ceannóchaidís alán rudaí uaidh. Bhí sé ana áiseach leis, mar do dhéanach sé ngach aon saghas rud do ceartú cuir i gcás, ciotail, bucaidí, corcáin, agus alan rudaí eile mar sin. Na rudaí a cháitheadh na daoine uatha, do thógadh sé sin iad, agus do dhéanach sé iad do ceartú, agus do dhíolach sé iad aírís ar leath praghas, agus do dhéanach sé ana cuid airgead mar sin.
    Proinséás De Búrca,
    Trá Cíaráin