School: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

1. (continued from previous page)
    do sguabadh ar dtír é in Inis Arcáin. Tugtar Carraig an Phuirtinéalig ar an gcarraig sin ó shoin i leith.

Bhailig: Cáit Ní Drisceóil, Cumolán, Inis Cléire
    Fuaireas ó: Thomás Ó Síothcáin, Cumolán (75 bl)
  2. Do bhí máighistir scoile igCléire tímhcheall le trí fichidh bliain ó shoin agus sé an ainm a bhí air ná Seán De Young. Do thugadh na páistí "Máigistir Bán na Coise Briste" air toisc go raibh staf ina chois. Do thugadh na buacaillí pingin chuige gach maidin Dé Luain nú mur a mbeadh an phinghin aca do thugaidís buidéal bainne chuige agus sin é an págh a bhí aige. Do bhí sé ró bhocht chun dul ar a lóisdín agus is ins an scoil a bhíodh sé ag maireachthain agus sé féin a bhíodh ag ríarú(?) an bhiadh do féin. Do thugadh cuid des na daoine mála prátaí chuige agus do thugadh cuid eile aca mála plúir muillinn cuige. Do bhí chuid des na páistí na tabharfadh an pingin chuige agus sé deireadh an máighistir leó ná:
    A Chon Mhóir a trousair bhrisde, A Chon Tarey gan aon phingin cuir sé abhaile chugam sa mo scilling", A Spalpín Fánach ó Chnocán na mBárneach, cuir sé abhaile chugam sa mó tistiún amáireach. Is a Sheán Thamey na gCuiluig. "Seadh mhaise", arsa Seán Thamey, "is máigistir bán na coise brisde".
    Sé an pionós a chuiread sé ar na páistí ná bíodh a gceacht aca ná dul síar go dtí an roilig agus cnámh lé Concubhach Éireabháin a
    Cáit Ni Drisceóil
    Comalán, Co. Chorcaí