Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an pháirc 'na raibh sé, na clocha cun tighe nua do thógaint agus ní túisge a bhíodhar 'na gcomhnaí ins an dtig ná go dtáinig Plaígh nó breoidhteacht eigin ortha agus do cailleadh iad ina nduine 's 'na nduine.
    Sé an ainm a glaodhtar ortha ná liosanna agus rathanna, acht glaodtar dúin ar na caisleáin ar nós Caislean Baile Cairbre agus an ceann ag Cathair na Steíge. Deir na sean-daoine gur máthair agus a mac a thóg é seo in aon oidhce amháin.
  2. (B) Fuair Seán O Síothcháin, buachaill scoile, an t-eolas seo ó Bean an Bhreathnaig, Barra na Sraíde, Cathair Saidhbhín.

Cathair Gheal
    Ní fios cathain a tógadh í seo. Bhí sé mar Priosiún ag MacCarthaigh Mór. Tá na fallaí 14 troighthe ar leithead. Tá ceall beag istig ann agus tá pasáiste ag rith fén talamh on gCatair go dtí Caisleán Baile Cairbhre atá ar bhruacha na Fearta timcheall cuig nó sé céad slat on gCathair.

Lios na Lasrach
    Tá an lios seo suidhte i gCill Oig agus tá fallaí mór-thimcheall air. Gach Oidhche Shamna fadó chítí lasrach istig sa lios. Tá sgéal ag baint leis an lios seo agus seo é é:-
    Seán Ó Síothcháin
    Bean an Bhreathnaigh