Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

go "Cathair na Stéige a théighidís cun aifreann do rádh.
    Do mharbhuig na daoine ó Ciarraidhe Thuaid beirt nó triúr tighearnaí talmhan. Bhí duine in ÓIleán Ciarraidhe agus b'é sin an fear a mharbhuig ceann d'os na tighearnaí. Thainig sé go Cathair Saidhbhín agus d'fhiafruig sé d'os na daoine ca raibh Ciló. Fuair an fear sin bairrile i gCiló agus do chuaidh sé go h-Ameriocá i ngan fhios d'os na Sasanaigh. Bhí na longa móra a lorg san bhfairrge ach ní bhfuaireadar amach riamh cár imthig an fear sin.
  2. Tá áit inaice Sug-Greine ar a dtugtar "Mam an Aifrinn" tá cloch mhór le iomar le feiscint ann fós. On áit sin d'fhéad na daoine súil do chóiméad ar na brathoidóirí agus na saighdiúirí nuair a bhíod an t-Aifreann dá léigheamh. Tá an iomar agus an chloc cosamhail le cois, leimbh. Tá oghan craobh lé feiscint ar an gcloch.
    Tá tobar cuig mile ar an dtaobh
    1. am