Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (gan teideal) (ar lean)

Ins an saoghal fadó fadó aimsir na sean daoine bhí airgead ana ghann agus ní raibh puinn bid le nithe ag fórmhór des na daoine agus ní raibh siad abalta an biadh a cheannach.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    D'innis Mícheál OClúmháin an sgéal seo dá mhac Donncadha. Feirmeoir beag 'seadh Mícheál atá 'na chomhnaidhe i gCam Bruan [Canburrin?] inaice le Cathair Saidhbhín. Bhí aithne mait aige ar gach aoine go bhfuil tagairt air sa sgéal. Deir sé go Tadg OSuilleabáin (Micí Nants) 'na chomhnaidhe fós igCeann Uaigh.

Fiche bliain sul ar rugadh mo mhac Donncadha seadh chualaidh mé an scéal seo.

Fiche bliain sul ar rugadh mo mhac Donncadha 'seadh chualaidh mé an sgéal seo. Seo mar a tharla: Bhí bean taistil (bean sidhe) ó Connachtaibh ar loistín oidhche idtig Mhicí Uí Mhangáin igCoill. Dubhairt an bhean le Micí go raibh Próca óir ináirde ar mullach "Coill na gÓr" (Nóta: "Coill na gÓr" a scríobh an buachaill síos, deireann sé gurb é sin an t-ainm agus an litriú a thug a athair dhó ach is dócha gur "Coill an Óir" ba cheart a bheith ann. Chuala féin "Coill an Óir" da thabhairt ar an áit) agus go raibh cat dubh á' fhaire ach gan aon eagla abheith air roimis an gcat.
    Donncadha Ó Clúmháin
    Mícheál Ó Clúmháin